Door het samenzijn en samen werken van meerdere disciplines kunnen verbanden en oorzaken sneller opgepikt en in kaart gebracht worden. Dit versnelt het proces en vermindert de stress voor je kind.
0-1 jaar:
Pre-logopedie is een specialisatie binnen de logopedie gericht op moeilijkheden in de mondmotoriek bij baby’s. Zo kunnen zuigelingen soms te gulzig drinken aan de fles of borst met verteringsongemakken tot gevolg.
Een pre-logopedist kan ook helpen bij voedselaversie, overgangen naar lepelvoeding of brokjes, kauwproblemen, problemen bij het drinken uit een beker of veelvuldig verslikken.
Pre-logopediste Jennis Dujardin
1-15 jaar:
Een diëtist helpt u bij een aangepaste voeding voor uw kind. Dit kan om multiple redenen zijn zoals diabetes, moeilijk bijkomen in gewicht of te veel bijkomen in gewicht, stoelgangsproblemen, aandoeningen van darmen of nieren …
Anderzijds is een gebalanceerde voeding het geheime recept tot gezond volwassen worden. We vormen hierdoor een goede basis om als volwassene deze goede gewoontes verder te zetten.
Pediatrie is niet alleen meer ziektes bij kinderen genezen maar nog veel meer ziektes vermijden bij kinderen of zelfs later als volwassenen.
‘Pediatrie is niet alleen ziektes bij kinderen genezen, maar ook zorgen dat kinderen gezond volwassen worden’
Bij meer bijzondere voedingsproblemen, kunnen gespecialiseerde logopedisten advies en begeleiding geven: kinderen en jongeren met mondmotorische problemen zoals een oro-myofunctionele stoornis, kaakdysfuncties, maagklachten zoals aerofagie, supragastrisch boeren en rumineren.
Slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Een verstoorde slaap of onvoldoende slaap bij het kind, veroorzaakt niet alleen belemmering in de ontwikkeling van het kind maar bezorgt ook de ouders en hun relatie veel stress door de slapeloze nachten.
HET KIND
Angst, trauma, rouw, weinig zelfvertrouwen, gepest worden, woedebuien, … Bij emotionele problemen kunnen we je kind ondersteunen, handvaten aanbieden om met deze emoties om te gaan.
Klinische orthopedagogie Ymke Decat
of
DE OUDER
Voel je je als ouder onzeker , of weet je niet hoe om te gaan met gedrag van je kind? Wanneer je kind emotionele problemen ervaart, kan dit jou als ouder ook uit evenwicht brengen. We kunnen een ondersteunende hand bieden, zodat je de rust in jezelf kan terugvinden. Want wanneer jij rustiger bent, voelt je kind zich veiliger en kan het sneller de rust terugvinden die het nodig heeft.
Ouderbegeleiding Stefanie Vandewalle
of
Ons team wordt ondersteund door een kinderpsychiater, Dr Depreitere. Een afspraak is enkel mogelijk via interne doorverwijzingen
Bij ongerustheid in de ontwikkeling van je kind, maak je best een afspraak bij de kinderarts of huisarts. Indien de arts het nodig vindt, zal hij/zij kinesitherapie voorschrijven om de ontwikkeling te stimuleren.
Met de plaskliniek voorzien we een multidisciplinaire aanpak voor bedplassen (enuresis nocturna) en broekplassen (incontinentia diurna) bij kinderen. Een kind is zindelijk (continent) als het in staat is om urine op te houden en het plassen uit te stellen tot een gepast moment en een geschikte plaats. De meeste kinderen zijn zindelijk dag en nacht voor ze vijf jaar zijn.
Behandeling is aangeraden als een kind op de leeftijd van 5 jaar nog regelmatig urineverlies heeft overdag en vanaf 6 jaar bij urineverlies ‘s nachts. Bij de behandeling streven we zoveel en zolang mogelijk naar een natuurlijke aanpak waarbij we de kinderen leren om hun blaas en nieren zo correct mogelijk te gebruiken overdag.
We doen dit onder de vorm van een ‘plasklas’, waar ze samen met andere kinderen les krijgen over hoe ze weer de baas over hun blaas kunnen worden! We proberen hen op een positieve manier te ondersteunen in dit proces met de ouders als grootste supporter!
Door het groepsverband zien de kinderen ook dat ze niet alleen zijn met dit probleem, wat een beetje het taboe doorbreekt, alsook de spijtig genoeg geassocieerde schaamte die ze vaak voelen.
Hoe verloopt een traject? U maakt een afspraak bij de kindernefroloog, Dr Bouvry, om medische problemen uit te sluiten: een algemeen lichamelijk onderzoek, echografie van de blaas en nieren en een urine onderzoek. Nadien krijgt u de mogelijkheid om in te schrijven voor de plasklas, die gegeven wordt door bekkenbodemkinesiste Elise.
Elke baby huilt wel eens, natuurlijk. Maar sommige baby’s huilen best veel, is dat dan te veel? Is er een medisch probleem? Hoe moeten we omgaan met het huilen? Wat als de baby niet echt veel huilt maar duidelijk wel oncomfortabel is?
Als je baby vaak oncomfortabel is, ben je als ouder bezorgd dat er iets gaande is. Wetenschap toont aan dat er meestal (95%) geen medische reden is voor overmatig huilen bij baby’s, en als er een medische reden is, dan kan een niet-medicamenteuze aanpak al veel verschil maken (adviezen in structuur, regelmaat, manier van drinken, type melk of manier waarop we omgaan met het huilen …)
Gezien de complexiteit van aanpak en dringendheid in hulpvraag, hebben we bij Kica een aangepaste werking op punt gesteld. We vinden het belangrijk dat je snel terecht kan en een persoonlijke opvolging verzekerd is: Anneke is dan ook onze huilbaby coördinator. Ze kan je snel zien op eerste intake, heeft de nodige opleiding en ervaring om je deskundig te adviseren op alle nodige domeinen (voeding, slaap, structuur). Er wordt op korte termijn een opvolging voorzien. Indien nodig, kan ze je ook correct verwijzen naar specifieke hulpverlening (kinderarts, kinderpsycholoog/coach, prelogopediste, baby relaxatietherapie).
Daarnaast vragen we je ook om een afspraak te maken bij de kinderarts om medische oorzaken uit te sluiten.
Huilbaby coördinator Anneke De Gryse
Voel je je als ouder onzeker? Weet je vaak niet hoe om te gaan met het huilen van je baby? Is het huilen nu een signaal van honger, krampen, reflux of wil hij/zij gewoon bij mama knuffelen? Het is zo moeilijk om de signalen van een huilbaby te lezen! Ouders geven aan dat ze zich machteloos voelen. Maar goed nieuws! Als ouder ben je niet machteloos en er is zeker een mogelijkheid om er iets aan te doen! Er is namelijk steeds meer kennis over het concept ‘co-regulatie’.
Wat is ‘co-regulatie’?
Door de manier waarop de ouder reageert op het gedrag van de baby, leert de baby hoe het rustig kan worden! We spreken over de zogenaamde spiegelneuronen. Baby’s spiegelen jouw emoties en gedrag. Door je baby vast te houden, te wiegen, zachtjes te praten en rustig te ademen, help je zijn zenuwstelsel tot rust komen. Hoe rustiger jij bent, hoe veiliger en rustiger je baby zich voelt.
Deze vorm van co-reguleren vormt de basis voor de verdere psycho-emotionele ontwikkeling van je kind. Als je als ouder voelt, dat je daar ondersteuning in kan gebruiken, kan je rechtstreeks een afspraak maken bij de daartoe gespecialiseerde zorgverleners. Je kan ook eerst opstarten bij de huilbaby coördinator Anneke. Ze kan je adviseren in hoeverre dit voor jullie aanbevolen is.
Kindertolk Stefanie Vandewalle
of
Merk je dat jouw kind moeilijk gedrag vertoont of zich anders ontwikkelt dan leeftijdsgenoten? Maak je je hier zorgen om of zorgt het voor frustratie of onzekerheid thuis? Dat zijn signalen dat je kind mogelijk een ontwikkelingsstoornis heeft en er hulp of ondersteuning aangewezen is.
Klinische orthopedagogie Ymke Decat
We kunnen de nodige testing uitvoeren en samen met je gezin nagaan welke hulp of ondersteuning voor je kind en gezin een hulp zou zijn.
Indien probleemsituaties op school, verwijzen we graag naar het CLB om de testing en hulpverlening op te starten.
Aan de praktijk zijn twee kinderartsen verbonden, Dr Oosterlynck en Dr Bouvry. Beide artsen werken zowel in het AZ Groeninge als bij Kica.
Kica is een multi-disciplinaire praktijk. Dit houdt in dat er verschillende disciplines onder één dak huizen.
Je maakt je afspraak bij de therapeut die het dichts aansluit bij het probleem van je kind.
Je therapeut zal je dan in contact brengen met zijn collega(‘s) indien nodig.
Branded by KAPMES